De Libre Virtual Reality Meeting is een bijeenkomst over tools voor het creëren van Virtual Reality en Augmented Reality ervaringen met vrije en open software en hardware.

De editie 2022 wordt gehouden aan de Université Libre de Bruxelles, op uitnodiging van de LISA lab, op 6 Oktober van 16:30 tot 22:00 EUCT

in directe connectie met FOSSXR.dev conference

ondersteun bij educode.be

Programme

(de conferenties zijn in het engels)

workshop A-Frame

door Fabien Benetou

Een practishe workshop om gemakkelijk XR omgevingen op het Web te bouwen

Een gedistribueerde serverinfrastructuur voor een collectieve metaverse, verbonden met een fedivers-protocol

door William Murphy - Immers.spaces

(descr.)

Slides van de talk

----

Ontwikkeling van xrdesktop op SoCs

door Christoph Haag, Collabora

xrdesktop wil een XR desktop ervaring bieden niet alleen op typische "VR ready" PC's maar ook op kleinere systemen. Wat is er nodig om xrdesktop's standalone wxrd client, of xrdesktop's gnome-shell, of kwin integratie te draaien op een Nvidia Jetson kaart? Op een Raspberry Pi? Na een overzicht van hoe xrdesktop vensterondersteuning implementeert in XR, presenteert deze lezing de opgeloste en nog open uitdagingen voor het draaien van xrdesktop op SoC's en andere kleine systemen, van prestatieoverwegingen tot GPU-stuurprogramma's.

WebXR, wat niews sinds FOSSXR 2019, metaverse en meer

door Fabien Benetou

Na FOSSXR 2019 zijn zowel de XR als het Web geëvolueerd. Het nieuwste modewoord dat eind 2021 werd geïntroduceerd lijkt een ongrijpbare abstractie te zijn. Wat is de metaverse en waarom is het web de juiste plaats om te beginnen? Deze presentatie zal duidelijk maken wat er sinds 2019 is veranderd, zowel technisch, software- als hardwarematig, met bijzondere aandacht voor FLOSS-inspanningen, van alle teams. Het doel is om de hiaten in het ecosysteem te belichten voor iedereen die de metaverse wil bezoeken en bouwen met behulp van FLOSS-componenten. Dit is mogelijk en kan worden gedaan met het oog op vrijheid. Meer bepaald zullen we de WebXR-specificatie bespreken, de huidige browsers per apparaat, en de netwerkstack die het mogelijk maakt onafhankelijke XR-ervaringen met elkaar te verbinden, waardoor deelnemers onafhankelijk kunnen bouwen en gebruikers hun eigen avatars en meer kunnen meebrengen.

Panel discutie : GDPXR : metaverse en personal data, waarom FLOSS de sleutel is tot het respecteren van de privacy van de gebruiker en de huidige of komende privacywetten

Intro bij Olivier Meunier, ozmovr.eu
en Fabien Benetou

presentatie: context: in Europa is GDPR van kracht sinds 2016, met handhaving sinds 2018 (afkoelingsperiode van 2 jaar). EUCJ heeft in 2020 een arrest gewezen waarbij het "safe harbor"-verdrag dat het gebruik van Amerikaanse technologiediensten in de landen van de Unie aanvecht, werd geschrapt. In deze context, en bij de waarschijnlijke komst van andere privacybeschermende wetten in de VS en elders, moet de ontwikkeling van VR-technologieën het delen van gegevens zeer serieus nemen. Het gebruik van FLOSS-tools is bijzonder geschikt voor deze situatie, waarbij transparantie, controleerbaarheid en interoperabiliteit centraal staan. discussie: hoe kan worden afgedwongen dat de privacy van gegevens wordt gewaarborgd via interoperabele platforms en instrumenten? wat te doen met de "veilige haven"? hoe "de metaverse" te bouwen met inachtneming van de privacy van de gebruiker?

Plenoptic Imaging: Capture to Display and Use Cases

by Prof. Mehrdad Teratani, ULB

Stream :

Live van de auditorium :

join the chat on Matrix

Practische :

Vrije toegang : van 16:30 tot 22:00 Brussels huur

Auditorium B1.315 - Avenue Franklin Roosevelt 50, 1050 Bruxelles.

Acces : SNCB: Etterbeek station en dan Tram 25,
of Boondael station en dan tram 25 or 8
Metro: Line 1 - Station 'Delta' en dan Bus 71, or 72
Bus: 71 of 72 - 'ULB' stop, or 95 - Stop 'Elsene Begraafplaats'
Tram: 25 of 8 - 'ULB' stop

contact.lvrm [at] vrse.be